Foley-Kateterupplevelser och vad jag lärde mig:

ett manligt perspektiv
Copyright May 1, 2005
Alla rättigheter är reserverade av författaren

tyvärr har jag haft en hel del erfarenheter med Foley urinkateter under de senaste 12 månaderna. Genom dessa erfarenheter fick jag snart reda på att även med de verbala förklaringarna, utdelningar och sökning på Internet fanns det flera viktiga saker som jag var tvungen att lära mig själv. Här kommer jag att täcka några av mina erfarenheter med Foley. Jag förväntar mig att de flesta av denna artikel ska falla i linje med vad andra har upplevt. Denna artikel kommer inte att diskutera kateteroperationen eller vårdinstruktionerna som jag fått av läkarmottagningen. Den som läser detta bör följa instruktioner och riktlinjer som ges av sina egna läkare och/eller sjuksköterskor och hänvisa till din sjukvårdspersonal för eventuella problem eller frågor.

för mig gjorde en sjuksköterska vanligtvis kateterprocedurerna och jag hänvisar till en sjuksköterska i följande erfarenheter, även om jag har gjort dessa av läkare och sjuksköterskor, både manliga och kvinnliga.

informationen är organiserad enligt följande:
1) saker att tänka på innan du lämnar ditt hem
2) saker att veta om kateterinsättningen
3) Saker att veta om att ta hand om din kateter hemma
4) saker att veta när katetern kommer att tas bort
5) saker att veta efter att katetern har tagits bort
6) andra upplevelser

1) innan du lämnar huset
innan min första kateterisering, under en operation, fick jag höra att duscha – inga bad – och tvätta könsorganen noggrant med antibakteriell tvål (dvs.:Ring) minst två gånger strax innan du lämnar sjukhuset.

vårdpersonalen sa till mig att bära lösa kläder om jag skulle gå hem med katetern. Jag fick höra att de flesta ansåg svettningar (skjorta och byxor) som mest bekväma och jag tyckte att detta var sant. Jag fick också reda på det hårda sättet att boxare var mycket bekvämare än att ha på sig trosor om du återvänder hem med en kateter. Om du inte är säker, ta med ett val av kläder. Använd gamla kläder så att du inte bryr dig om de blir färgade av antiseptiska eller lite blod.

överväg att ta med några urinkuddar / hygienbindor för att suga upp eventuella läckor på vägen hem. Om du bär boxare överväga säkerhetsnålar, tejp eller byta underkläder. Var kreativ och tillgodose dina behov.

2) saker att veta om kateterinsättningen (när den inte sätts in under operationen)
jag har alltid funnit att sjuksköterskan / sjuksköterskorna är oroade över obehag, inklusive förlägenhet och min uppenbara nervositet. Det finns inte mycket som kan göras om något av detta förutom att få proceduren över med. Jag skulle antingen byta till en sjukhusrock, ta bort allt från midjan och ner eller bara släppa mina (svett) byxor. Om inte i en sjukhusrock fick jag ett pappersark (draperi).

det har funnits flera typer av undersökningstabeller. Vissa har varit av samma typ som på läkarmottagningen. Andra har varit ett operationsbord som hade stirrups med en avtagbar sektion. För det mesta höjdes min rygg för komfort. Flera gånger var jag på ett platt bord. Sjuksköterskan skulle då börja få utrustningen inrättad. Före och under något arbete förklarades hela proceduren alltid.

om sjuksköterskan inte redan hade sterila handskar på skulle hon vanligtvis sätta på dem vid denna tidpunkt. Därefter skulle sjuksköterskan öppna ett rör med flytande” mörkröd tvål ” och häll den över lite bomull. Den ”röda tvålen” är ett antiseptiskt medel, troligen Betadin. Sedan, med hjälp av en stor pincett, skulle en bit av den blötläggda bomullen användas för att belägga penisens spets. Detta skulle vanligtvis upprepas en andra gång, tar mindre än 1 minut. Om sjuksköterskan berör penis anses den handen inte vara steril. Sedan hålls penis rakt upp (patienten ligger ner) och spetsen på en 10 ml spruta (utan nål) sätts in om megapixlar till tum i öppningen av penis. Sprutan innehåller Lidokainhydrokloridgel (2%) som bedövar spetsen på penis och urinröret och ger smörjning för katetern. Sprutan svider vanligtvis lite men smärtan är inte så illa. Sprutan hålls fast nog att läckage av jelly undviks, tar lite mindre än 1 minut att injicera jelly. Jelly injektionen är lite obehagligt att starta och, när jelly verkar nå prostata, är lite värre. Jag har blivit instruerad att slappna av musklerna som om jag skulle kissa för att göra det lättare att få in jelly. Under injektionen kommer sjuksköterskan att kontrollera graden av obehag, prata för att hjälpa till att distrahera och berätta för mig att slappna av i urinblåsan. Ibland har en sjuksköterska gett en snabb injektion av jelly. Jag fann att detta var ganska smärtsamt och jag skulle oftast hamna ganska ont i nästan en vecka. Vad som fungerar bäst kan vara olika för varje individ och du kommer sannolikt att behöva bestämma genom erfarenhet vad som fungerar bäst för dig själv.

om katetern (eller annat instrument) inte skulle sättas in omedelbart placeras en liten plastklämma runt mitten av penis för att förhindra att jelly läcker ut. Jag tyckte att det här var ganska mildt och snart märkte inte ens det (även den bedövande jelly börjar fungera). Ibland ges en väntetid för den bedövande jelly att göra sitt arbete. Detta har varit allt från flera minuter till så länge som 15 minuter. Under denna tid skulle sjuksköterskan komma in, ta på sig ett nytt par sterila handskar och förbereda sig för kateterinsättning. Efter doppning av kateterns spets i lidokainjelly och sedan håller penis rakt upp (patienten ligger platt) sätts kateterns spets in i penis. För mig börjar detta som en bit av ett sting och ändras sedan till en låg tråkig smärta eller obehag när katetern sätts in. Det är något överraskande hur mycket av katetern går in. När prostatan nås ökar obehaget eller smärtan märkbart (för mig). Sjuksköterskan verkar känna det ökade motståndet eller trycket och säger ofta att jag ska ta ett stort andetag och andas ut medan hon skjuter igenom i urinblåsan. Detta är den mest smärtsamma delen men igen är det en smärta som kan tolereras. Efter att ha kommit in i blåsan minskar smärtan lite. Jag fann att en tvåvägs kateter är mycket mindre smärtsam än en 3-vägs kateter. Jag antar att detta beror på den större diametern på trevägskatetern (och större ballong). Sjuksköterskan verkar sluta trycka efter att urin ses i katetern. Normalt minskar smärtan till obehag inom 15 minuter.

om katetern kommer att stanna kvar kommer en spruta att sättas in i det andra röret i katetern för att fylla upp kateterballongen (det finns 2 rör i penisänden för en tvåvägskateter). Beroende på om katetern är en tvåvägs eller trevägs det kan ta från en till flera 10 cc sprutor. Katetern kan dras utåt lite efter att ballongen har fyllts för att sätta den mot blåsöppningen. För mig är denna del ganska obekväm och har ibland lett till blåskramper. Att trycka in katetern igen, bara lite, kan lindra trycket på urinblåsan och kan lindra blåsans spasmer.

om katetern kommer att bäras någon tid, sätter sjuksköterskan sedan upp ett benband och benuppsamlingspåse. Såvitt jag är bekymrad är den viktigaste delen av katetervården ett korrekt justerat benband. Detta är ett elastiskt band med en kardborreband ”slinga” som håller katetern på plats och, viktigast av allt, håller kateterballongen från att dra ner mot blåsan. Sjuksköterskan förklarar alltid installationen och vården av katetern. Jag fann att justering av benbandet för en liten slinga som möjliggör en viss rörelse av penis fungerade bäst. Denna slinga höll trycket från blåsan när jag rörde mig. Om benpåsen inte justeras ordentligt kommer den antingen att klämma fast röret som stoppar urinflödet eller dra i benbandet så småningom vilket leder till att kateterballongen dras. Jag gillar en rörlängd tillräckligt länge för att sitta utan att sträcka röret men tillräckligt kort för att inte trycka på eller knäcka röret medan du går. Jag ställer vanligtvis upp påsen så att röret vrids något runt mitt ben och passerar på insidan av knäet. Sedan när du står är röret nära framsidan av knälocket och när du sitter rör sig röret mot insidan av benet mot baksidan av benet. Jag föreslår att innan du klär dig Försöker du sitta och stå medan du justerar benbandet och benväskan för att ta reda på vad som fungerar bäst för dig.

3) Saker att veta att ta hand om katetern (hemma)
som jag sa tidigare är rätt benbandjustering den viktigaste delen av vården. Nästa viktigaste föremål håll katetern så ren som möjligt. Varje torkad lidokaingel eller antiseptisk tvål kan orsaka obehag när du rör dig eller går.

när jag skulle vara hemma hela dagen använde jag inte benväskan alls. Jag gjorde en förlängning för en natt väska handtag så jag kunde koppla den till midjan på mina svett byxor. Detta höll påsen och slangen lägre än blåsan, höll påsen från golvet medan jag gick och tillät mig att använda båda händerna utan att röra med var jag skulle lägga påsen. Jag fann att med hjälp av en förlängning för nattväskan fick jag byta från att gå runt till att ligga ner eller använda en fåtölj under dagen utan att byta Väskor och bara minimala justeringar av nattväskan. Jag tyckte att det här var väldigt bekvämt.

vid byte av påsar (benpåse till nattväska) fann jag det nästan omöjligt att inte spilla urin utan att någon hjälpte mig. Jag fick så småningom bara en behållare för att sätta in det gamla röret medan jag försökte ansluta den nya. Jag använde också pappershanddukar för att fånga den lilla mängd som spilldes i processen . Att använda en klämma på katetern hjälpte mycket. Det var också utmanande att hålla allt sterilt när man bytte påsar. Om det finns, överväga att be om hjälp tills du får kläm på det.

ett problem jag hade var med erektioner, vilket orsakade smärta och verkade ännu mer smärtsamt om det väckte mig från en sund sömn. Smärtan skulle orsaka erektion skulle gå tillbaka ner på några sekunder. Första gången detta hände var det väldigt förvirrande men när jag var helt vaken kunde jag förstå vad som hade hänt men det tog en minut att räkna ut det. Sjuksköterskan föreslog att man använde lite lidokainjelly genom att exponera så mycket av kateterröret som är rimligt bekvämt genom att trycka ner på penis och sedan injicera lidokain längs kateterröret. Släpp sedan så att penis rör sig tillbaka upp katetern. Det finns verkligen inte mycket utrymme att göra injektionen men om du kan få lite in, kommer det att hjälpa till med erektioner under natten. Var noga med att rensa bort överflödigt jelly eftersom det kommer att torka upp och orsaka grova fläckar på katetern. Om katetern har grova fläckar från torkad tvål eller gel, när en erektion uppstår kommer det att kännas som sandpapper (mycket smärtsamt). Tyvärr fick jag inte veta om denna möjlighet förrän den inträffade och fann att det var en smärtsam inlärningsupplevelse, mer än den ursprungliga kateterinsättningen.

4) Saker att veta när katetern kommer att tas bort
detta börjar ganska likt kateterinsättningsrutinen. Sjuksköterskan gör vanligtvis en uppdatering på mitt diagram inklusive blodtryck, temperatur och en massa andra frågor. Hon kontrollerar sedan kateterpåsen för urinens färg. Ofta ses jag av min läkare för en uppföljning för att se till att katetern kan komma ut. Detta inkluderar också en massa frågor och kontroll av urinfärgen. När läkaren är klar kommer sjuksköterskan tillbaka och lägger ett sanitärt sängöverdrag på en stol eller ett bord. Hon använder sedan en spruta för att ta bort vätskan i ballongen. Efter att ha kontrollerat att ballongen är tom säger hon att hon nu försiktigt drar ut katetern. Det är alltid en stor lättnad från min sida. Om katetern bara har varit på 24 timmar är borttagningen vanligtvis så smidig att den nästan saktar faller ut på egen hand. Om mer än 24 timmar har jag funnit att detta också kan vara ganska smärtsamt med mycket ganska intensiv bränning . Återigen, för mig gör en snabb borttagning ont under och långt efter borttagningen. En långsam borttagning brinner när den kommer ut men, när den är klar, skadar inte nästan lika mycket eller så länge . Ibland frågar sjuksköterskan mig att blåsa ut och bära ner under borttagningen. Detta verkar hjälpa lite. I allmänhet har jag funnit att det är lättare att lägga sig än att sitta. Jag har fått höra att stående fungerar underverk för vissa människor. Andra jag har pratat med föredrar en mycket snabb borttagning.

5) Saker att veta efter att katetern har tagits bort
efter kateteravlägsnandet får jag vanligtvis en urinkudde att lägga i underkläderna vid läckage. Briefs behövs för att hålla dynan (igen något lärt sig den hårda vägen). För mig läckan varar mindre än en dag. Det finns också ytterligare läckage som kan uppstå efter urinering. Detta kan pågå i flera dagar och jag använder små urinkuddar tills läckaget är under kontroll. För säkerhets skull kan det vara bra att ta med egen pad. För mig är det normalt att hela urinröret är ömt efter borttagningen och ibland har jag behövt lidokainjelly på spetsen av penis i flera dagar innan det blev bättre.

ibland får jag feber flera dagar efter att katetern först sattes in. För mig uppstår febern varje gång katetern har varit på mer än 2 dagar. När min temperatur börjar gå över 100 tar jag Tylenol för att få ner den. För det mesta känns det som influensa och är helt borta på en dag eller två.

6) andra erfarenheter
vid ett tillfälle fick sjuksköterskan av misstag jelly över katetern och penis. Detta gjorde katetern och penis för hala att hålla och gjorde det nästan omöjligt att trycka in katetern. Om detta händer dig överväga att be sjuksköterskan att städa upp saker och börja om för att undvika denna smärtsamma upplevelse.

vid flera tillfällen tyckte sjuksköterskan att hon gjorde mig en tjänst genom att snabbt dra ut katetern under borttagningen. För mig var det en skarp smärta som snabbt sjönk till lite obehag. Strax efter det märkte jag en växande smärta i mina testiklar. Smärtan fortsatte i 2-3 dagar. Denna smärta var illa nog att det gjorde det obehagligt att sitta eller gå och jag skulle rygga för varje bula i vägen bilen gick över. Sammantaget var det mycket mer smärtsamt än de långsammare borttagningarna jag har haft. Jag vet att en snabb borttagning fungerar för vissa människor men inte för mig.

när jag hade en trevägskateter insatt minskade smärtan så småningom till obehag (15-30 minuter). Den större ballongen orsakade emellertid smärtsamma blåskramper. Det tog 4 Percocet och 2 suppositorier (kanske detrol?) under en 3-timmarsperiod innan smärtan var under kontroll. Jag gjorde misstaget att inte ta den maximala föreskrivna medicinen omedelbart.

under en sjukhusvistelse hade jag en felaktigt installerad eller delvis blockerad kateter. Jag var på en IV och uppmuntrades att dricka så mycket som jag ville men inte tillåtet något fast. Även om jag kunde känna en hel del tryck bygga upp i urinblåsan ingen av sjuksköterskorna skulle tro att jag hade ett problem. De skulle kontrollera om urin går in i sängpåsen och ignorerar mig ganska mycket. En av sjuksköterskans hjälpmedel försökte hjälpa mig och tillbringade ungefär 1/2 timme efter att hennes skift lyfte kateterdräneringsröret för att låta det fylla med urin och sedan släppa det. Den extra sug som skapades av tyngdkraften hjälpte till att tömma blåsan. Hon fick runt 500 ml ur blåsan och saker kändes mycket bättre, det var ungefär 11:00 pm. Trots att hon spelade in detta på min skiva trodde ingen mig när jag igen klagade klockan 4:00 att blåsan blev full. Slutligen klockan 9:00 bestämde de sig för att ta bort katetern och sa till mig att jag inte kunde lämna sjukhuset förrän jag kunde urinera. Jag sa till henne att jag skulle explodera och behövde en urinal direkt. Hon trodde mig inte men efter ca 2 minuter kunde jag ogiltiga över 700-900 ml. När hon kom tillbaka och kollade urinalen sa hon inte ett ord. Jag släpptes strax efter det och igen sa ingen någonting om fullblåsan. Sedan dess har jag lärt mig att sjuksköterskan ska kunna trycka på buken och kontrollera om det finns en fullblåsan (distans). Tyvärr gjorde ingen det här. De kontrollerade bara sängväskan för att öka volymen. Uppenbarligen IV och vätskor var att sätta i mer än var tas bort via sängen påsen och ingen av vårdpersonalen trodde att det var ett problem.

för en tid sedan hade jag möjlighet att besöka en ER som var associerad med ett undervisningssjukhus. Under mitt ”besök” bestämde de sig för att de skulle behöva sätta in en kateter. Vid tidpunkten för detta beslut bad de min fru att lämna ER-rummet eftersom de inte ville att hon skulle bli upprörd av denna procedur! Efter att ha väntat i ungefär 20 minuter öppnades gardinen i er-rummet plötsligt hela vägen och jag kunde se cirka 10 läkare, sjuksköterskor och medicinsk personal, ett antal andra Er-rum, några med familj och till min förvåning om 25 leende unga, mestadels kvinnliga sjuksköterskestudenter som står med sin kvinnliga instruktör. Seniorsjuksköterskan berättade för mig att de skulle behöva lämna gardinen öppen så att alla kunde titta på min procedur, trots allt kunde de inte alla passa in i ER-rummet! Min mun föll öppen och allt jag kunde säga var ” vad?”Instruktören fortsatte att försöka få mig att underteckna ett släppformulär … efter nästan 5 minuter av mig mumlande vad? och inte underteckna formuläret, instruktören frågade mig vilket finger de skulle arbeta på. Ja, de var i fel rum, tack och lov. De fick mig verkligen att gå ett tag.

moralen till den här historien är om du bestämmer dig för att gå till ett undervisningssjukhus, förvänta dig att bli bevakad eller till och med arbetat med (under övervakning) av medicinska studenter. I det här fallet bör du komma ihåg att detta är den normala och nödvändiga inlärningsprocessen och det här är något som de alla har sett tidigare, oavsett hur personligt. Också, som i mitt fall, du kan vägra att underteckna utgivningsformuläret eller helt enkelt be eleverna att lämna men detta motverkar något syftet med att gå till ett undervisningssjukhus.

jag hoppas att dela några av mina erfarenheter kan hjälpa någon ny till katetrar. Efter några erfarenheter med katetrar vet du vad som fungerar bäst för dig. Lycka till med dina kateterupplevelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.