Vad är kakofoni?

av Linda Ojeda

visst har du hört några fraser med ljudet av lite harmoniskt och liknande dessa: jag väntade bakom tåget för att komma fram; tre ledsna tigrar trigaban i ett majsfält; jag gillar kokosnoten som tog med Paco; när du tittar serverar jag teet du förberedde… denna ljudeffekt kallas kakofoni.

ordet kakofoni kommer från den grekiska kakofensactubnctuba som betyder malsonant. Enligt Royal Spanish Academy hänvisar kakofoni till en dissonans som härrör från den inharmoniska kombinationen av de akustiska elementen i ordet.

ibland genererar vissa spansktalande denna vice av språk, medvetet eller omedvetet, både i muntligt och skriftligt uttryck. Även om kakofoni kan vara förolämpande i en konversation eller läsning, är sanningen att i genrer som poesi eller lyrisk prosa kan dess användning vara grundläggande.

tidigare inkluderade vissa författare som Francisco de Quevedo eller Miguel de Cervantes dessa dissonanser i några av deras litterära verk. Observera dessa kakofoniska fragment i Quevedos poesi:”… i vad jag sparar är min goda kontor, / och cathame lycksalig, gjort och sagt”; ”descubierto hais la c exporca, / con las C exporcas que cant exporis”. Det har också använts i tunga twisterkonstruktioner med syftet att förbättra flyt i barns uttal.

ett enkelt sätt att undvika kakofoni för att uttrycka våra tankar är att använda synonymer eller ändra ordordningen för att undvika liknande ljud, utan att påverka textens sammanhang. Se hur du kan ändra några kakofoniska uttryck eller fraser för att förbättra uttal och euphony i texten.

1. Ta lite te för att lindra dig själv. – Ta lite te, du kommer att känna lättnad.

2. Du som var där såg du vad som hände? – Bevittnade du vad som hände där?

3. Hon frågade mig vad jag gjorde. – Hon frågade vad jag gjorde.

4. Lägg det där jag lägger kokböckerna. – Lägg den där kokböckerna är.

5. Valar fyller mig med glädje. – Valar ger mig glädje.

öva

I. skriv fem kakofoniska meningar. Gör sedan euphonic ändringar i texten.

II. Hitta en sonett av Quevedo och förvandla de kakofoniska fragmenten med harmoniska ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.